paarden stamboeken

Koninklijk Belgisch Welsh Pony & Cob Stamboek

www.welshbelgium.be

INFORMATIE OVER

Koninklijk Belgisch Welsh Pony & Cob Stamboek

Het Koninklijk Belgisch Welsh Pony en Cob Stamboek (afgekort Welsh Belgium) is de officiële Belgische paspoort uitgevende organisatie voor de Welsh pony’s en Cobs.in België. Welsh Belgium is opgericht in 1966. Alle informatie over onze stamboekvereniging en de Welsh Pony en Cob vindt U op onze website www.welshbelgium.be. Anita Aerts is de secretaresse en is bereikbaar via mail welsh.belgium@skynet.be of telefonisch op maandag- en donderdagavond na 19 uur op telefoonnummer 015/76 01 08.
De Welsh pony vindt zijn oorsprong in de bergen van Wales. Zijn opmerkelijke kracht en intelligentie, samen met zijn schoonheid, hebben gemaakt dat overal ter wereld verenigingen zijn opgericht om dit speciale ras te fokken. Reeds enkele jaren bestaat er in België een Welsh Pony Stamboek, onder auspiciën van de ” Welsh Pony & Cob Society “.
De Welsh pony is dus een zuivere raspony, ingeschreven in het Stamboek, en niet zomaar een tamelijk grote soort pony. Alle kleuren zijn toegelaten behalve bont.

In Wales bestaan er 4 verschillende soorten pony’s en cobs:

 • Sectie A : De mountain pony sektie A van het Stamboek (maximum stokmaat 1,22 meter)
 • Sectie B : De Welsh pony sektie B (maximum stokmaat 1.37 meter)
 • Sectie C : De Welsh pony; Cob-type (maximum stokmaat 1 ,37 meter)
 • Sectie D : De Welsh Cob (minimum stokmaat 1.37 meter)
 • Part Breds : Dieren van gemengd bloed met minimaal 12.5% Welsh bloed

Geschiedenis
De Welsh pony is een heel oud ras, dat bij de Romeinen al bekend was. In geschriften lieten zij zich lovend uit over de edele en harde pony’s die rondliepen in de heuvels van Wales, een gebied ten Westen van Groot Brittannië. Door de strenge winters en het schaarse voedsel, ontwikkelde de Welsh zich tot een sterk, intelligent ras met veel uithoudingsvermogen.
De Romeinen en later Engelse fokkers zelf hebben er voor gezorgd dat er Arabisch bloed door de aderen van de Welsh stroomt. Dit is duidelijk zichtbaar in het edele hoofd van de Welsh, met veel Arabische trekken. Maar toch heeft de Welsh altijd zijn ponyachtige uiterlijk behouden.
De fokkers waren vroeger al heel kundig, ze hadden alleen oog voor het beste. Dit kwam mede door de Keltische races. De boeren konden hier veel geld mee verdienen en daarom was het belangrijk om goede dieren te hebben.

PAARDENRASSEN

Bezichtig verschillende paardenrassen en hun vertegenwoordigers (stamboeken) op de expo en showarena op Horse Mania.
 • Vrij, zat & zon
 • 4, 5 & 6 Oktober
 • Hazelhof te Lier

HORSE MANIA 2024

 • Spectaculaire paardenshows
 • Ontmoet verschillende paardenrassen
 • Spannende wedstrijden
 • Grote beurs voor ruiters, menners en liefhebbers

BEZOEKERS

stamboeken

Benieuwd naar al onze stamboeken?

Horse Mania – 4, 5 & 6 oktober 2024 – Azelhof te Lier – Horse Mania – 4, 5 & 6 oktober 2024 – Azelhof te Lier – Horse Mania – 5 & 6 oktober 2024 – Azelhof te Lier-

TICKETS

Binnenkort beschikbaar diverse
tickets: regular of VIP

L

Maximaal 60

VIP
Tickets

L

Meer dan 3000

Tickets

L

Maar liefst 40 exposanten

Lees hier meer info